## 500,000 Hog Hits

April 27, 2013
### Mathspig is sooooooo excited

### about reaching:

# To celebrate 500,000 or 5×10^{5} hog hits

# and to continue showing mathspiggies everywhere

# that maths is fun

# and relevant to all

# Mathspig presents

# The MATHEMATICAL

# CABINET OF

# 500,000

# CURIOSITIES!!!

# ………………………………………

### ………………………………………………………

### If you took a sample of

# 500,000 US teens

### how many DO YOU THINK fall

### asleep at school

### at least once a week?

### You will find amazing US teen stas here:

### 28% report falling asleep once a week

### 500,000 x 28/100

# = 140,000

### Snoring to the left of you. Snoring to the right of you. You are not alone.

# ……………………………….

# …………………………………..

### .

.

### .

.

.

.

.

.

.

## What volume of coke is there in 500,000 cans?

### Coke can vol = 355 ml = 12 fl oz

### 500,000 x 355 = 177,500,000 ml

# = 177, 500 l = 177.5 m^{3}

# ……………………………………………

### An average bath uses 150 litres water per bath.

### How many bathtubs would 500,000 cans of coke fill?

# 177,500/150

# = 1,183 baths in coke!!!

### Hey mathpiggies, wanna bubble bath? You’d be tickled pink.

# ……………………………..

# ………………………………………

## …………………………………………

## …………………………………………

## In a crowd of 500,000 how many people

## would have their birthday

## on the same day as yours?

### There are 365 days in the year so the probability of anyone having their birthday on the same day as you (ignoring leap years) is:

### 1 in 365 or 1/365.

###

### In a crowd of 500,000 the number of people who have a birthday on the same day as you is most likely:

# 500,000 x 1/365 = 1,370

# That’s a lot of birthday cake!!

# ………………………………………………

# ………………………………………………..

# How heavy is $500,000 dollars?

###

# Australia:

### Wt Aus $1 coin = 9.0 g

### If the bank gave a bank robber $500,000 in $1 coins it would weigh:

### 500,000 x 9.0 = 4,500,000 g

# = 4,500 kg = 4.5 tonne

# ………………………………………………

# ………………………………………………..

# UK:

### .

### Wt UK £1 coin = 9.5 g

### 500,000 x 9.5 = 4,750,000 g

# = 4,750 kg = 4.75 tonne

# …………………………………………………..

# …………………………………………….

# USA:

### Wt US $1 coin = 8.1 g

# 500,000 x 8.1 = 4,050,000 g

# = 4,050 kg = 4.05 tonne

### You will find all you need to know about the size and weight of US coins and notes here.

### $500,000 in $1 notes would only weigh

# 11 lb or 5 kg.

# ……………………………………………….

# So, um, bank robbers do the maths!!!!!!!!!!!!!!!!!!

# ………………………………………………

# ………………………………………………..

### How far would you walk in 500,000 steps?

### We’ll assume you take a big step of 1m.

### So 500,000 m = 500 km.

### A comfortable walking rate is 5 km/hr.

### How long would it take you to walk 500 km without a break?

# 500/5 = 100 hrs.

# ………………………………………………

# ………………………………………………..

### How long would it take the Bugatti travelling at top speed – not including refueling time – to clock up 500,000 km?

# 500,000 /429 = 1165.5 hr

# = 48.5 days

### The speed of an average sized commercial passenger plane ≈ 500 mph 0r 800 kph or

### ≈ twice the speed of the Bugatti.

### So it would take a passenger plane approx 24 days to travel 500,000 km.

# ………………………………………………

# ………………………………………………..

### How long would it take you to count to 500,000?

### Assuming you count at the rate of 1 per second the time it would take is 500,000 seconds.

### 500,000/ 60 = 8333 mins = 833/60 hrs

# = 13.88 hrs or 13 hrs 53 mins

### Come on! You could do that mathspiggies!!!!!

# ………………………………………………

# ………………………………………………..

### In a group of 500,000 US teens how many are serious cave dwellers or, to be more accurate, how many spend less than 3 hrs a week outdoors?

### It is an amazing 30.1%.

### 500,000 x 30.1/100

# = 150, 500 creatures of the gloom.

### Come on you teen gloomagogs get outdoors. You need the sun. You need the Vitamin D.

# ………………………………………………

# ………………………………………………..

### How many calories in 500,000 m&ms?

### There are an amazing 400 million m&ms produced everyday in the US. One m&m weighs 0.7g.

### And calories in 1 m&m = 3.4 cal

### 500,000 m&ms weigh:

# 500,000 x 0.7 = 350,000 g

# = 350 kg

### As 400 million or 8 x 500,000 m&ms are produced each day, that is 8 x350 kg or 2800 kg or 2.8 tonne.

### Calories in 500,000 m&ms is:

# 500,000 x 3.4 = 1, 700, 000 Cal

### As the average consumptionof chocolate in the US is 5.18 kg per year eating 500,000 m&ms would take:

# 350 kg/ 5.18 kg

# = 67.6 years!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

### You better get going!!!!!

# ………………………………………………

# ………………………………………………..

### Blink rates vary but the average blink rate in a laboratory setting for a human is 10 blinks per minute.

### How long would it take for you to blink 500,000 times?

### 500,000/10 = 50,000 minutes

### = 50,000/60 hrs = 833.3 hrs

### = 833.3/24 = 34.7 days

# = 34 days 17 hrs 17 mins

### But don’t think it or you’ll go blink crazy!!!!

### Like this:

Like Loading...

*Related*

Posted in %, Arithmetic, Base 10, decimals, graphs, Junior School, Mad Mad Maths Fun in the Classroom, Middle School, probability, statistics, Uncategorized **|** Tagged Can you take a bath in coke?, Extension Maths for Middle School, Fun Maths Questions, How big is 500.000?, How fast do we blink?, How heavy is $1 million?, How many cans of coke to0 fill a bathtub?, How many litres in the average bath??, How many m&ms can you eat?, Kerry Cue Blog, maths fun, mathspig blog, Meland by Kerry Cue, What's the fastest car in the world? **|**

## Leave a Reply