## Lego Olympic Opening Ceremony

February 23, 2012### The Lego Olympics must begin with a

# triumphant Trumpet Fanfare.

### Here is the US Army Herald Trumpets playing a rousing fanfare:

……………………………………………………………

# Marching Maths

## Three nations are marching one after the other:

### Pajamaramas (PJ Boy flag bearer),

### The Crytomanians (Mummy’s Boy flag bearer)

### and the Berserkers (Olag the Viking flag bearer).

### But there is a problem.

### They march around the Olympic Track, which is a 400m circuit (inside track).

### Lego Olympic Track Circuit = 400/50 = 8 m

### But the Pajamaramas, the Cryptomanians and the Beseerkers all walk at different speed. They could just bump into one another and end up in a big heap. So how much time should the officials allow between each country so they don’t collide on the track.

### …………………………….

# Speed S_{1}

### PJ Boy is a really slow walker

### Real life Really Slow walk = 3.0 kph = 3000 m/hr

### ……………………………………………….= 3000/60 = 50 m/min

### Lego really slow walk= _{ }50/50 = 1 m/min

### Speed PJ Boy = S_{1 }= 1m/min

### ……………….

# Speed S_{ 2}

### Mummy’s Boy is a slow walker

### Real Life Slow walk = 4.5 kph = 4500 m/hr

### …………………………………. = 4500/60 = 75 m/min

### Lego slow walk = 75/50 = 1.5 m/min

### Speed Mummy’s Boy = S_{ 2} _{ }= 1.5 m/min

### ……………………………..

# Speed S_{3 }

### Olag is a fast walker

### Real life fast walk = 6 kph = 6000 m/hr

### ……………………………… = 6000/60 = 100 m/min

### Lego really slow walk = 100/50 = 2 m/min

### Speed Olag = S_{3 }= 2m/min

### Lego Track Circuit = 8m

# Time on circuit (T) in mins:

### T = d/S

### T = 8.0 /S

### The time each nation takes to finish marching around the track will be:

### T_{1} = 8.0/S_{1 } = 8.0/1 = 8 mins

### T_{2} = 8.0/S_{2 }= 8.0/1.5 = 5.3333 = 5 mins 20 secs

### T_{3} = 8.0/S_{3 }= 8.0/2.0 = 4 mins

### If you started them all at once there’d be a real pile up.

## March Time with 1 min gap between groups:

### The Enforcer from the Constellation Obeymia will make sure each marching group leaves exactly on time. He will set the clock ticking at 0 mins then enforce a one minute gap between each group.

### .

### .

### .

### .

### .

### Look at the times each nation finishes marching around the track now:

### PJ Boy…………………………………………………………………………..

### and the Pajamaramas ……………………………………………..8 mins,

### Mummy’s Boy and the Crytomanians ………………. 6 mins 20 secs

### and Olag and The Beserkers start 2 minutes after PJ Boy and Co and finish at …………………………………. 6 mins.

### They will still collide on the track!!!!!

### Here are the results for different gap times:

Nation |
March Time Gap time 0 min |
March Time Gap Time 1 min |
March Time Gap Time 2 min |
March Time Gap Time 3 min |

PJ Boy + the Pajamaramas |
8 |
8 |
8 |
8 |

Mummy’s Boy and the Crytomanians |
5mins 20 secs |
6 mins 20 secs |
7mins 20 secs |
8 mins 20 secs |

Olag and The Beserkers |
4 |
6 |
8 |
10 |

## The 3 minute gap works!!!

## I think we need a round of applause:

## Why not ALGEBRA?

### If you had to do this calculation for the entire 205 nations at the 2012 Olympic Games, you can see that your brain might explode.

### Da-DA! We can use algebra.

### Here is a formulae:

# T = d/S + nt_{g}

### where

### T = time (mins)

### from beginning of ceremony.

### d= track circuit distance = 8 m

### S = speed m/min

### n = nation march order number = 0,1,2,3,etc

### t_{g }= time gap between nations (mins) = 1, 2, 3, 4 etc

### TRY IT, mathspigs!!!!!

Advertisements

[…] The Lego Olympic Opening Ceremony […]

by MathsPig MathsPig MathsPig MathsPig MathsPig MathsPig MathsPig MathsPig MathsPig MathsPig MathsPig MathsPig MathsPig MathsPig MathsPig MathsPig MathsPig MathsPig MathsPig ……………………………… February 23, 2012 at 10:35 amVery good written article. It will be beneficial to everyone who employess it, as well as myself.

by Lynetta Beidleman July 24, 2012 at 5:01 am